Maastricht Culinair is de club van restaurants en smaakmakers - zo noemen ze de streekproducenten en bedrijven waar deze samenwerkingsclub trots op is. Onder het motto ‘experience gastronomy’ werken de ondernemers van Maastricht Culinair dagelijks aan het imago van Maastricht als gastronomische hoofdstad.
Samen met Gulpener Bierbrouwerij en Gerlachus Whiskystokerij ging de club aan de slag om een likeur te maken op basis van het Mestreechs Aajt in het kader van een regionaal partnerschap.
Eerst werd er onder leiding van brouwmeester Steven van den Berg een nieuw bier gebrouwen. Dit bier wordt versneden met Mesteechs Aajt, het enige middeleeuwse bier van Nederland, dat sinds 1984 in Gulpen wordt gebrouwen en dat ontstaat door het in eikenhouten vaten spontaan te laten gisten. Met deze basis gaat stoker Thijs Has van “Gerlachus Whiskystokerij” te Hulsberg vervolgens aan de slag om de likeur te destilleren met ondermeer stroop van de biologische “Stroopmakerij Puur” van Mart Vandewall uit Eckelrade. Zo wordt kennis, ervaring en passie gebundeld om speciaal voor fijnproevers een nieuw streekeigen likeur te ontwikkelen, die voortborduurt op de rijke gastronomische historie van de regio Maastricht. Dit alles gebeurde onder leiding van de Maastricht Culinar- werkgroep met Albert Berghof, Jean-Marc Beaumont, Jules Thijssen en Mathieu Hulst.