Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Zaterdag 5 november 2016

 

ASG Bedrijvenbezoek HAMME

Op zaterdag 5 november 2016 bezochten we Hamme, een Oost-Vlaamse gemeente langs Durme en Schelde met een aantal culinaire troeven. Dit onder leiding van André Delcart.

Het programma omvatte:

  • Samenkomst in “De Grote Napoleon” om 9 uur met uitgebreid ontbijt;
  • Bezoek aan de windmolen “De Grote Napoleon”. De site is uitgebreid met bakkerij, een bakkerswinkel met verbruikszaal, ijssalon, een feestzaal, een tentoonstellingsruimte, het ambachtelijke mosterdbedrijf Vernimmen-De Lelie en nu ook een bakkerijmuseum (Foto: Bakerijmuseum met Bert Mariman);
  • Middagmaal in huis “De Kille”;
  • Tomatenbedrijf  SOLANI;
  • Afsluitend “koffie en gebak”.

Een fotoverslag vindt u bij onze Fotoboeken.

 

Dinsdag 13 eptember 2016

 

ASG dagexcursie "Rotterdam"

ASG activiteit Nederland: dagexcursie per autocar op dinsdag 13 september, onder de noemer “Rotterdam” bezoeken we een paar bekende toeleveranciers.

Deze activiteit is een samenwerkingsproject van de ASG met Skål International Limburg (www.skallimburg.org ).

We bezochten:

  •  Deli XL: totaalleverancier voor de markt van defoodservice;
  •  Verstegen kruiden en specerijen;
  •  Markthal Rotterdam: wordt het “foodwalhalla van Nederland” genoemd;
  •  Rond 18.00 uur sluiten we de dag af in restaurant De Twee Gebroeders te Etten Leur.

 Een fotoverslag vindt u bij onze Fotoboeken.

 

Zaterdag 18 juni 2016

 

ASG Algemene Ledendag

In dit lustrumjaar trekken we voor onze jaarlijkse ledendag naar Mortsel waar indertijd ASG officieel geïnstalleerd werd! (Zie voor foto's van toen bij onze fotoboeken).

We komen samen in “Hoeve Dieseghem Cultureel Centrum.

(Deel A) Onthaal 9.30 tot 10.00 uur, waarna de feestzitting plaats vindt.
Afsluiting om 12.15 uur met receptie.
Om 13.00 uur koffietafel

(Deel B) In de namiddag kan een bezoek gebracht worden aan het Kasteel Cantecroy onder begeleiding van een stadsgids. Nadien volgt een korte wandeling naar Fort 4.

(Deel C) Om 17 u worden we verwacht in het Kasteel Fruithof in Boechout [Fruithoflaan 15, 2530 Boechout / Telefoon:00/ (0)3 455 07 67 / www.kasteelfruithof.be –bij de ASG-medeleden, de familie Onzea, , voor een afsluitend diner.

 Een fotoverslag vindt u bij onze Fotoboeken.

 

 

Donderdag 3 maart 2016

Culinaire ASG-Causerie

De ASG organiseert een causerieavond over het thema “Gansrijden in de Polders”.

Deze gaat door op donderdag 3 maart 2016 in het restaurant van ASG-lid Rita Van Pelt “ De Lokeend “ te Antwerpen vanaf 18 u. [www.lokeend.be] Generaal Belliardstraat 11 2000 Antwerpen (03/231.80.16].

Spreker is dhr. Staf Delie, journalist en hoofdredacteur van het weekblad De Polder.
Dhr. Delie zal voor zijn werk ook bekroond worden door de ASG met het Thomas vander Noot eremerk 2016.

om 18 u 00: ontvangst met aperitief, het Belgica bier en fruitsap, met enkele hapjes.
Dan een stevige Poldersoep.
Ca. 18 u 30: begin van de lezing.
Daarna:  lekkere konijnenbil met uiencompote.
Tweede deel lezing.
Dessert smoulpap met kriekjes en koffie/thee.

Deze lezing met de maaltijd biedt de ASG u aan voor € 37,00 per persoon (tafeldranken niet inbegrepen).

Inschrijven
Voor 26 februari 2016 per e-mail bij Albert Van Wassenhove op: logistiek@asg.be  of per telefoon: +32 (0)3/ 455 87 69 en storting van  het totale deelnemersbedrag:

  • Voor België is dat KBC-rekeningnummer met IBAN-code: BE49 4096 5234 7171 en BIC-code: KREDBEBB t.a.v. Academie voor de Streekgebonden Gastronomie, Hasselt.
  • Voor Nederland op ING-bank met IBAN-code: NL36 INGB 0009 5565 88  en BIC-code: INGBNL2A t.a.v. Academie voor de Streekgebonden Gastronomie, Maastricht.

Verdere uitleg vindt u in bijgaand (word) document.

 

ASG Jubileum lunch-diner

27 januari 2016

De ASG is in 2016 reeds 35 jaar jong. Dit zevende lustrumjaar werd gevierd met een uitgebreid lunch-diner “ten huize van” ons ASG-medelid chef Felix Alen.

De uitnodiging voor dit lunch-diner kunt u herbekijken in bijgaand (Word) document.  

Een aantal sfeerfoto's vindt u hier(klik op de foto): 

ASG_Jubileumfeestmaal_2016_01_27

 

Uitreiking A.S.G. - Eremerk Thomas vander Noot 2015

18 december 2015

A.S.G. - Eremerk Thomas vander Noot 2015 - Jean-Pierre Dubois (°Gent 1959)

Met dit eremerk wil de Academie voor de Streekgebonden Gastronomie haar basisdoelstelling, namelijk de studie bevorderen van de voeding in het algemeen en de streekgebonden gastronomie in het bijzonder, kracht bijzetten. Aan dit jaarlijks uitgereikt erediploma is er, om begrijpelijke redenen, geen geldprijs verbonden.

De werkgroep omschreef op het diploma de motivering als volgt:

Jean-Pierre Dubois die, als documentairemaker en wetenschapsjournalist, sedert 1979 belangrijke bijdragen maakte over voeding en streekproducten, zowel via het geschreven woord als met educatief-geschiedkundige beeldreportages.

De uitreiking vindt plaats op vrijdag 18 december om 11.00 in ’t Lanterfanterken, Kasteeldreef 27, 9920 Lovendegem bij ASG-lid Marc Sergeant.  

 

 

Donderdag 19 november 2015

Culinaire ASG-Causerie

In het kader van de “Week van de Smaak” organiseert de Academie voor de Streekgebonden Gastronomie een “Culinaire diner-Causerie” te Hasselt. Deze gaat door in Oranjerie Krekelhof, Rechterstraat 6, 3511 Kuringen/Hasselt; zie ook www.orangerie-krekelhof.be Telefoon:011 22 28 12).

Spreker is drs. Peer H.M. Boselie.

Hij zal ons vooreerst inleiden over de Oud-Limburgse en Euregionale Receptcultuur met nadien, een nog niet uitgegeven receptenboekje van een Nederlandse koopman die ca. 1620 in het Antwerpse leefde en waarvan het kookschrift in Nederlands Limburg terechtkwam en heden getranscribeerd werd door Edith Claessen.

Programma:

  • om 18 u 00: ontvangst met een aperitief en “mondverwarmertje”.
  • ca. 18 u 20: begin van de lezing
  • ca. 19 u 00: voorgerecht
  • ca. 19 u 30: tweede deel lezing.
  • ca. 20 u 15: hoofdgerecht, gevolgd door dessert en koffie/thee.

Deze lezing met de maaltijd biedt de ASG u aan voor, alles inbegrepen – ook met drankenpakket, € 64,00 per persoon (lid en partner) of € 70,00 voor niet-leden of derden.

Inschrijven voor 12 november 2015 per e-mail bij Albert Van Wassenhove op: logistiek@asg.be  of per telefoon: 03/ 455 87 69 en storting van  het totale deelnemersbedrag op de rekening van de Academie voor de Streekgebonden Gastronomie (zowel voor België als Nederland):
IBAN: BE 49 4096 5234 7171 /BIC: KREDBEBB t.a.v. A.S.G. Rederijkersstraat 42, 3500 Hasselt.

Verdere uitleg vindt u in bijgaand word document.

 

Zaterdag 12 september 2015

 Potje Paté

ASG studiebezoek Alveringem

Samenkomst in eet-en praatcafé “Potje paté”, Kaatsspelstraat 1 -8690 Alveringem. Waar, na een niet-alcoholisch welkomstdrankje, zaakvoerder Jan Missiaen ons kort zijn producten voorstelt:  “Het Potjesvlees“ en de “patéproducten”.

Nadien aten we de Alveringemse koude schotel met brood en gebakken aardappelen. Afsluiter: koffie en Poperingse Mazarinnetaart.  

Om 14.00 u. bezochten we het bezoekerscentrum van Biscuiterie Jules Destrooper, Gravestraat 5, 8647 Lo-Reninge, dat we met een gids bezoeken.

Nadien het Mout- en Brouwhuis De Snoek, Fortem 40 8690 Alveringem. Na de rondleiding met gids proefden we het plaatselijke bier “ Snoekbier  blond of bruin “.

Voor de fotoreportage kijk bij activiteiten/fotoboeken.

 

 

Zaterdag 13 juni 2015

 

ASG Algemene Ledendag

De jaarlijkse ASG Algemene ledendag gaat door in het Limburgse Halen.

- We starten vanaf 11 uur in het streekmuseum “De Reinvoart”, Hegelandstraat 1, Loksbergen/Halen.

- Start van de jaarbijeenkomst om 11.15 uur met academische zitting en uitreiking van het ASG Thomas vander Noot eremerk.

- 12.30 uur: streekgebonden lunch (keuze tussen pensen met appelspijs en gehaktballetjes met krieken, als dessert reinvoartpannenkoeken + koffie).

- 13.30 Geleid bezoek aan het Reinvoart streekmuseum en aansluitend het Museum Slag der Zilveren Helmen.

- 16 uur: rondleiding Fruitbedrijf Nickmans. - 17 uur: afsluiting met proeverij van de Goud Ster, een volmoutbier dat slechts    enkele malen per jaar beperkt gebrouwen wordt.

 

 

Woensdag 25 maart 2015

Culinaire ASG-Causerie

Gastspreker is ASG-medelid Hugo Jacobs met “Oude Vlaamse Kookboeken doorbladerd van de 16de tot de 18de eeuw”

Welke Vlaamse kookboeken zijn er nog overgebleven? Wie heeft ze gebruikt? Is de opstelling van deze boeken zoals de kookboeken van vandaag? Bevatten ze opmerkelijke recepturen? Is er een verband in de keuken met de toenmalige heersers in onze regio? Hoe kookte men van de 16e tot de 18e eeuw? Welke etenswaren gebruikte men toen? We proberen een antwoord te formuleren op deze vragen en de geheimen uit de kookboeken van toe.

Adres: “De Lokeend” : Generaal Belliardstraat 11, Antwerpen /tel. 00/32/(0)3 231 80 16

Programma:

  • Begin om 18 u. met ontvangst met een “mondverwarmertje”.
  • 18 u 20: begin van de lezing
  • ca. 19 u 00: voorgerecht met als inleiding serveren we een passend Middeleeuws drankje " Hypocras".
  • ca. 19 u 30: tweede deel lezing.
  • ca. 20 u 15: hoofdgerecht, gevolgd door “Het” dessert van rijstpap op Vlaamse wijze, Amberes-koffie/thee.
    Dranken bij de maaltijd voor eigen rekening.

 

 

Donderdag 20 november 2014

ASG Culinaire Causerieën (uitgave 3)

Voor de Week van de Smaak 2014 kozen we als lezing: “Hasseltse Smaakverhalen uit De (nieuwe) Hasselaar”.

Jacques Collen, ASG-voorzitter, gaf een bloemlezing over enkele traditionele en nieuwe Hasseltse culinaire specialiteiten.  Tijdens de pauze was er een kort begeleid bezoek aan de ASG culinaire collectie.
Daarna legde ons ASG-medelid Emiel Knaepen van de “Lavendelhoeve” uit hoe de lavendeljenever als nieuw smaakproduct tot stand kwam.

Voor foto's zie bij "Activiteiten --> Fotoboeken". 

 

Vrijdag 7 november 2014

 

ASG studienamiddag Brecht & Westmalle

Deze studienamiddag stond in het teken van tuinbouw, kaas en Trappist.

Op het tuinbouwbedrijf “Joosen“ te Brecht recht kregen we een rondleiding met uitleg over hun producten (o.a. braambessen, midikomkommers). Er werd afgesloten met het proeven van yoghurt met braambessen en frambozen.

In café Trappisten te Westmalle,kegen we Trappistenkaaskroketten met een "half om half"!

Dan verzorgde ons ASG-lid en biergoeroe Jef Van den Steen een uitleg over het begrip “Trappistenbier”. Daarna liet kaasmeester Dirk Martens uit Schilde ons genieten van kaas en bier.

Tijdens deze avond werd het Jan Lambin – toerisme-eremerk 2015 uitgereikt aan “Het Pompoengenootschap” uit Kasterlee.

Voor foto's zie bij "Activiteiten --> Fotoboeken"

Donderdag 18 september 2014

 

ASG studiedag Tildonk

Deze studiedag stond in het teken van de plaatselijke streekgastronomie en een aangepaste internaatkeuken!

We bezochten het 'Belevingscentrum 14-18' in het voormalige Ursulinenklooster.
Na de lunch (met gerechten uit het oude “Kookboek van de Boerinnenbond” ) in de voormalige kloosterrefter (nu brasserie Engelburcht) bezochten we de artisanale confituurmakerij Wildiers en de firma Falk Koper Culinair (beide in de naaste omgeving).

Voor foto's zie bij "Activiteiten --> Fotoboeken"

Zondag 7 september 2014

 

Coctail Cultuur 2014.

ASG zal met een stand aanwezig zijn op de cultuurbeurs te Hasselt, 10 tot 18 uur- Cultuurcentrum Hasselt 

Meer info vindt u op de website van beurs.

Donderdag 26 juni 2014

 

2de ASG Culinaire Causerie.

De tweede “ASG Culinaire Causerie” (met diner) ging door in Het Borrelhuis, Witte Nonnenstraat 28, 3500 Hasselt.

Het thema voor de lezing, door de 33 aanwezigen zeer gesmaakt, was “Honger maakt creatief - het verhaal achter alledaags keukengerei”. 

Gastspreker, ASG lid Carolina Verhoeven, bracht ons op een vloeiende, humoristische wijze een inzicht in bekend en onbekend keukengerei, manieren om voedsel te bewaren, enz. . Ook vertelde ze hoe bepaalde woorden en uitdrukkingen ontstonden (bv; slaolie, balkenbrei, ...).

Carolina is een heel bekende dame op het vlak van koken en kookgeschiedenis in Nederland. Ze is culinair etnoloog en als dusdanig geïnteresseerd in alles wat met geschiedenis van voedselbereiding, vooral in de keuken van het platteland te maken heeft: van wieg tot graf, van voorjaar tot winter, van zaaien tot oogsten, … . 

Ook het aperitief, de hapjes en het het fijne diner werden zeer gesmaakt.

Voor foto's zie bij "Activiteiten --> Fotoboeken"

Zaterdag 17 mei 2014

 

ASG Ledendag Borgloon.

De jaarlijkse ASG Algemene Ledendag, voorzien op op zaterdag 17 mei te Borgloon, GAAT NIET DOOR.


Wegens het kleine aantal inschrijvingen is het financieel niet haalbaar deze ledendag te houden.

Donderdag 3 april 2014

 

ASG Culinaire Causerieën.

De eerste Culinaire ASG-Causerie gaat door op donderdag 03/04 in de "Lokeend".
Gastspreker is de Gentse historicus Bart Ooghe die met zijn verhalen en beschouwingen de keuken van de 16e tot de 19e eeuw tot leven brengt.

Bart Ooghe brengt beschouwingen rond "Suiker en Zeem: vier eeuwen zoetigheid". Bezoek ook zijn website.
De presentatie verloopt in twee delen en wordt afgewisseld met een lekkere bereiding

Welkom vanaf 18.00 uur met een drankje en een hapje. Start om 18.30 uur.
Generaal Belliardstraat 11, Antwerpen bij ASG lid Rita Van Pelt.

Zaterdag 29 maart 2014

 

ASG Administratieve Statutaire Jaarvergadering

De jaarlijkse ASG Administratieve Statutaire Jaarvergadering gaat door op zaterdag 29 maart in het Studie- en Documentatiecentrum te Hasselt.

Samenkomst om 9.30 uur, start om 10 uur.

Alle ASG leden mogen deze vergadering bijwonen (gelieve u wel aan te melden), maar alleen effectieve leden hebben stemrecht.

Dinsdag 4 februari 2014

 

ASG/Xaverius evenement

Op dinsdag 4 februari bezochten we het Xaveriushuis in het Diestse begijnhof, het Vlaams centrum voor Eet- en Tafelcultuur van Felix Alen.

Daar genoten we van het aperitief en hapjes op basis van Hagelandse producten.

Om 19.00 uur werd in “Hof te Rhode” te Schaffen-Diest een uniek witloofdiner opgediend. Hierbij was Felix Alen zelf onze gastheer voor een drie-gangen marktaanbodmenu waarin witloof prominent aanwezig was!

Voor foto's zie bij "Activiteiten --> Fotoboeken".

ASG studiedag

Antwerpen

 

 

Vrijdag 15 november 2013


 

Studienamiddag Antwerpen.

ASG richtte een uitgebreide studiedag in Antwerpen in:

- Wandeling lekker Antwerpen (voormiddag)
- Lunch in de "Lokeend"
- Geleid bezoek aan het Red Star Line museum
- Diner in de "Groote Witte Arend".

Voor foto's zie bij "Activiteiten --> Fotoboeken". 

 

ASG studiedag

Kalmthout en Wildert

 

Vrijdag 13 september 2013


Studiedag Kalmthout en Wildert.

Te Kalmthout bezoeken we het Bijenteeltmuseum en te Wildert de Bakkersmolen.

Voor foto's: klik hier

 

ASG Studieuitstap

Gulpen en Epen

 

Zaterdag 22 juni 2013


 

Studieuitstap naar de Gulpener Bierbrouwerij.

Gulpen is een plaats in het Zuid-Limburgse Heuvelland (Nl). De Gulpener Bierbrouwerij staat nog altijd
op dezelfde plaats waar het in 1825 is begonnen. Hier brouwt de Gulpener een 17 verschillende
soorten bieren op een duurzame manier. We kunnen er 'kijken, ruiken en proeven'!
We beginnen stipt om 9 uur!

Streekgebonden lunch in Restaurant “Ons Krijtland.

Na de middag brengen we een bezoek aan de nabijgelegen “Schaapskooi Mergelland”, ).

ASG Ledendag

Hoogstraten

 

Zaterdag 20 april 2013


De Jaarlijkse Ledendag van de ASG vzw/Stichting gaat door op zaterdag 20 april te Hoogstraten.

Voormiddagprogramma: gaat door in de Raadzaal van het historisch stadhuis (Vrijheid 149). Ontvangst vanaf 9.30 uur met welkomstkoffie. Einde voormiddagprogramma om 12.15 uur.

Lunch in “Hof ter Smisse” (Vrijheid 3) om 12.30 uur.

Namiddag: Bezoek aan de aardbeiveiling Veiling Hoogstraten (Loenhoutseweg 59, 2320 Hoogstraten).

Voor foto's zie bij "Activiteiten --> Fotoboeken".

Toerisme-eremerk Jan Lambin

Uitreiking op Witte Donderdag

 

Donderdag 28 maart 2013

Uitreiking Toerisme-eremerk Jan Lambin aan de stichting St Julianus Gasthuis.

Voor “De Pelgrimstafel” , een jaarlijkse traditie op Witte Donderdag uit de 16de eeuw en heden georganiseerd door de stichting St. Julianus Gasthuis. Door die dag toe te laten dat men een kijkje achter de schermen neemt met o.m. de aangeklede Pelgrimstafel als feestdis, geeft de stichting het brede publiek de kans om met die oeroude Antwerpse traditie, in zijn oorspronkelijk kader, kennis te nemen.

 

Opening Studie- en Documentatie Centrum

Tijdens de zomermaanden, ook bij de grote hitte van augustus, is er zeer hard gewerkt om alle boeken en tijdschriften een plaats te geven in het nieuwe ASG Studie- en Documentatiecentrum te Hasselt. Als je ziet hoeveel dozen boeken er dienden versleept (!), uitgepakt en in de rekken te worden geplaatst dan is een gemeende proficiat aan alle (belangloze) medewerkers hier zeker niet misplaatst. Om zeker niemand te vergeten komt er geen opsomming van die mensen, zij weten het wel!
Onderstaande foto's geven een beeld van dit enorme werk!

Het SDC is ondergebracht in de gebouwen van het nieuwe Hasseltse Stadsarchief. Dit herbergt het Stadsarchief, de Ergfoedcel Hasselt en de het ASG SDC. Alles is splinternieuw en staat nu te wachten op jullie bezoek.

Om een beeld te krijgen van wat beschikbaar is kun je steeds onze catalogus raadplegen http://www.asg.be/catalogus. Die catalogus wordt nog steeds verder aangevuld, want er wachten nog boeken om gecatalogeerd te worden en er komen ook steeds nieuwe aanwinsten
binnen.

Stadsarchief, Rederijkersstraat 42, 3500 Hasselt. 

Inrichten van het SDC te Hasselt

Comments