De Limburgse landbouw heeft het de voorbije jaren bijzonder moeilijk gehad. Er was de Ruslandcrisis bij het fruit, de stormschade, de late vorstschade van april, de problemen in de kippenkwekerijen, de problematiek met de eieren, … In vijf jaar tijd is het aantal boeren (oftewel landbouwbedrijven) in Limburg gedaald met 130. De akkers zijn wel groter geworden, met opvallende stijgingen bij asperges, wortelen en erwten.
Maar er is veel meer, waarbij de lokale producten meestal verser en smaakvoller zijn dan producten die een meerdaagse reis hebben afgelegd tot in de winkel. Bovendien zijn producten uit eigen streek ook nog eens goed voor de lokale economie en bieden, door hun traceerbaarheid en verhaal, net dàt tikkeltje meer! Nadeel is veelal dat je ze moet zoeken of er achter vragen in de winkel.Gedeputeerde Inge Moors verwoordt het zo: "Limburgs fruit, groente en vlees zijn kwalitatief, vers en lekker. Je moet alleen iets beter opletten in de winkel."