Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Nieuwe website over industrieel en technisch erfgoed in Vlaanderen

Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie (VVIA) :

De Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie vzw hét platform voor vrijwilligers en verenigingen die zich in Vlaanderen en in Brussel inzetten voor studie, behoud en ontsluiting van industrieel en technisch erfgoed lanceert een nieuwe website : industrieelerfgoed.be 

De oude website http://www.vvia.be blijft als archief bewaard en wordt niet meer bijgewerkt.

Tentoonstelling kinderwagens van 1840 tot nu

Stad Mortsel zorgt voor een primeur. Tussen 13 juni en 1 augustus is de Statielei niet alleen meer een prachtige winkelstraat in Mortsel. Het wordt ook heel even dé cultuurplek bij uitstek! Stad Mortsel tovert immers een leegstaand winkelpand om tot een absoluut unieke pop-uptentoonstelling die een overzicht biedt van kinderwagens van 1840 tot heden. Hilde Vervliet uit Mortsel verzamelt al 15 jaar kinderwagens in binnen- en buitenland en heeft ondertussen een waardevolle collectie die teruggaat tot 1840. Vanaf 12 juni zal ze de mooiste pareltjes tentoonstellen in een leegstaand winkelpand op de Statielei. Mis de kans niet om deze unieke privécollectie te bewonderen!

Deze tentoonstelling is gratis toegankelijk.

Bezoekuren

MAZARINETAART in de kijker

ASG lid en banketbakker Marc Sansen toont het productieproces van dit monument uit de West-Vlaamse gastronomie (klik op de afbeelding).
Poperingse Mazarinetaart is een taart van brooddeeg bestrooid met kaneel en overgoten met een warme saus van boter en stroop.

De naam van de Mazarinetaart zou naar een Frans staatsman kunnen verwijzen of ligt de oorsprong in de Spaanse term "mazzerare" (macerer).

Lees ook over de "Poperingse Mazarinetaart".

Zie ook het ASG tijdschrift nr. 57 (jaarg.15, nr. 1) "Frans-Vlaamse streekgastronomie".

Bron: www.streekproduct.be/weetjes

Oproep voor inzendingen Joop Witteveenprijs 2014

De Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam roepen auteurs op om publicaties in te zenden voor de Joop Witteveenprijs, de prijs voor de beste historische publicatie op het gebied van de eetcultuur in de Lage Landen van het afgelopen jaar.

Stuur de publicatie voor 15 september 2014 onder vermelding van ‘Joop Witteveenprijs 2014’ naar:
Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam
t.a.v. Joke Mammen, secretaris van de Joop Witteveenprijs
Postbus 94436, 1090 GK Amsterdam

Alle verdere informatie is te vinden op de website.

Dag van het Eetbare Landschap

Zondag 21 september kan je in het Openluchtmuseum van Bokrijk kennismaken met alles wat eet- en drinkbaar is in de natuur. Er staan tal van demonstraties op het programma en op de streekproductenmarkt kan je niet alleen proeven maar ook kopen! 

In de voormiddag zal een officieel moment georganiseerd worden waar het Jan Lambin-eremerk voor 15 jaar Dag van Het Eetbare Landschap, door ASG zal overhandigd worden.

Bron: ASG

Professor J.M. van Winter Stipendium 2015

Het bestuur van de Stichting Gastronomische Bibliotheek  (Nl) nodigt studenten en onderzoekers uit om een aanvraag in te dienen voor het Professor J.M. van Winter Stipendium2015.

De Stichting Gastronomische Bibliotheek beoogt met de instelling van dit stipendium:

  • de grote verdienste te eren van prof. dr. J.M. van Winter, emeritus hoogleraar in de Middeleeuwse Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, voor de studie van de geschiedenis van het eten en drinken in de middeleeuwen;
  • het gebruik van de collectie Geschiedenis van de Voeding van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam te stimuleren. 

 

Alle verdere informatie is te vinden op de website.

Nationaal Jenevermuseum in Hasselt tijdelijk gesloten

Vanaf 25 november sluit het Nationaal Jenevermuseum tijdelijk zijn deuren voor een grondige actualisering van zijn permanente presentatie. Als alles volgens plan verloopt, opent het vernieuwde museum opnieuw vanaf 1 mei 2014.

Toch laat het Nationaal Jenevermuseum je niet helemaal in de kou staan en voorziet het nog verschillende acties en activiteiten die het museum én de jenever tijdens de sluitingsperiode onder de aandacht houden (ook voor groepen!). Lees meer. 

Stefaan Top laureaat Europäischer Märchenpreis 2014

De Märchen-Stiftung Walter Kahn heeft em. prof. dr. Stefaan Top (ASG lid) uitgeroepen tot laureaat van de Europäischer Märchenpreis 2014 (Europese Sprookjesprijs). De prijs wordt sinds 1986 uitgereikt aan personen of organisaties die een opmerkelijke bijdrage leverden aan het onderzoek naar en de ontsluiting van het Europese sprookjes- en sagenerfgoed.

De jury is vooral onder de indruk van het omvangrijke wetenschappelijke oeuvre van Stefaan Top op gebied van sprookjes, (Vlaamse) sagen, mythes en volksverhalen. Ook de manier waarop hij dit onderzoek in talrijke bijdragen, uitgaven en lezingen naar buiten brengt, verdient bewondering, aldus de jury. 

Lees meer op Faronet

Bron: Faronet nieuws

"Ons Kookboekje" gebundeld!

KVLV brengt een herdruk in beperkte oplage uit van Ons Kookboekje + Ons Oorlogskookboekje onder de titel “Gebundeld”. Met deze unieke uitgave verkrijg je een ultiem souvenir van de vorige eeuw!

Ons Oorlogskookboekje werd uitgegeven in tijden van grote schaarste (WOII). Het beschrijft hoe je met het kleinste korreltje brood en het laatste druppeltje vet van een soepbeen toch nog een verrassende maaltijd op tafel kunt toveren.

‘Gebundeld’ bevat een schat aan recepten die grootmoeders keuken met haar heerlijke smaken zo in de moderne keuken katapulteren.

‘Gebundeld’ is een enorm succes, dus vlug bestellen (voor 28 maart!) Verkrijgbaar bij KVLV, Standaard Boekhandel en Aveve.

Koninklijke Maatschappij Sint-Jan

Vette Week Antwerpen 

Prijskamp De Vette Os: op zaterdag 9 maart vindt de weging van de dieren plaats op de Grote Markt in Antwerpen. Aanvang om 14.30 uur.

Op zondag 17 maart de nationale veeprijskamp plaats en de vakwedstrijd “Teppanyaki ” in één van de hallen van ANTWERP EXPO ( Bouwcentrum ) op de Jan Van Rijswijcklaan te Antwerpen. Enkele bedrijven waaronder Bruno Vertessen (Evlier ) , Kaas De Wilde en PIVA stellen hun producten of diensten voor.
Opname voor Njam-tv : kok Johan Segers presenteert samen met ons lid Benny Vermeulen het nieuwe product : de Sint-Jansrollade op basis van kalfsvlees.
Zoals altijd is daar een cafetaria waar het gezellig vertoeven is, en heeft U de mogelijkheid tot BBQ. 

Bron: Kon. Maat. Sint Jan

Congoboot "Charlesville"

Ja, wat heeft een congoboot met ASG te maken ? Als 'schip' niet zo veel (al is jullie webmaster een fervente 'botenfanaat'), maar het verblijf op de boten was ook heel belangrijk. Dus ook het eten ….(cfr. menukaarten).
Info daarover is altijd welkom op ASGinfo. 

De weg naar de Congoboot ... GERED !!!
Voorbije weken was een sterk team van VVIA vrijwilligers actief met heel het gebeuren rond de met verschroting bedreigde laatste Congoboot "Charlesville".
Nadat VVIA op 9 januari ontdekte dat het schip op de erfgoedlijst van Rostock stond en dus een beschermd monument was, kwam alles in een stroomversnelling. Een eerste belangrijke stap waren de verklaringen van Minister Bourgeois in de commissie van het Vlaams Parlement. VVIA bouwde in Rostock en Mecklenburg-Vorpommern een netwerk van informanten uit, en kon daardoor heel wat achtergronden boven water halen. Voorbije dagen, sedert 21 januari in de namiddag, waren
zenuwslopend ... -->

Bron: VVIA

Limburg Proeft

Van vrijdag 7 tot zondag 9 juni 2013 vindt de allereerste editie van het driedaagse culinair evenement Limburg Proeft plaats. 

De locatie wordt het Kolonel Dusartplein dat voor de gelegenheid wordt omgebouwd tot een groot culinair dorp. Drie dagen lang bieden een 20-tal sterrenchefs, gastronomische restaurants, hippe bistro's en artisanale producenten uit heel Limburg specialiteiten uit diverse keukens aan.

Ambassadrice van de nieuwe Limburgse culinaire hoogmis is Annemie Ramaekers, societygezicht van Het Belang van Limburg 

ASG Symposium groot succes

Langs deze weg wil ik iedereen bedanken die bijdroeg tot het welslagen van deze studiedag. Ook was het mooi om te zien hoe de sprekers elkaar aanvulden, zonder dat er sprake was van overlappingen. Het was een symposium zoals het hoort in de geest van de ASG als studiecentrum inzake gastronomiemarketing: inhoudelijk goed gestructureerd door specialisten terzake die “met verve” hun referaat brachten. Dit alles in een goed structureel kader met een fantastische praktische en organisatorische ondersteuning. Mede namens de Raad van Bestuur de oprechte erkentelijkheid aan eenieder. Ondanks dat het voor mij “stresdag” was, heb ik toch ook heel wat opgestoken!

Ook was het fijn te zien hoe de meer dan 120 aanwezigen werkelijk tevreden waren en dat bijna iedereen bleef “nakaarten” op de receptie. Dus ook het netwerken was goed gelukt!

In elk geval een aansporing om volgend jaar op dezelfde locatie een derde uitgave te organiseren in deze reeks en wel op dinsdag 26 november 2013 !

Tot dan,
Jacques Collen, ASG voorzitter 

Bron: Mail van J. Collen.

Project Gutenberg: eBooks

eBooks of "elektronische boeken" zijn geen randverschijnsel meer. De keuze is enorm, echter meestal te betalen! Maar er zijn ook al heel veel gratis boeken te verkrijgen, spijtig genoeg zijn er in het Nederlands nog niet echt veel gratis beschikbaar.

Aar wie wat wil zoeken zal zeker wat vinden. Ga maar eens zoeken in de boeken zoekmachine van Google (http://books.google.be/books?hl=nl).

Hier wil ik het over het Project Gutenberg hebben. Op deze website vindt je een schat van (oudere) boeken, meestal in het Engels. Over streekgastronomie ga je hier niet veel vinden, maar de site is te interessant om er een paar uur in rond te snuffelen. Pas dus op, eens je begint verlies je uur en tijd …

Je kan de boeken op je pc laden in verschillende formaten, om te lezen in je browser, voor je tablet pc of eBook reader, enz.

Wil je toch iets over bv. “koken” vinden, kijk dan bij “Categories” in de “Bookshelf” onder de C van “Cookery” (http://www.gutenberg.org/wiki/Category:Bookshelf).

Bron: De Standaard Tips

BIER: een rondje Vlaams-Brabant

Biergids Vlaams Brabant

In de toeristische biergids 'Bier, een rondje Vlaams-Brabant' ontdekken levensgenieters, daguitstappers maar ook wandelaars en fietsers de rijke biertraditie van deze provincie. Naast een overzicht van brouwerijen, biersoorten en biersmaken ontdekt u de geschiedenis maar ook de technische kant van het brouwproces. U ontdekt ook mooie fietstrajecten zoals bv. de Geuzeroute of, wie liever stapt, kan bierwandelingen doen in Leuven of Diest. Enkele overheerlijke bierreceptjes krijgt u er bovenop. 

Je kunt deze gids als PDF bestand downloaden of bestellen bij Toerisme Vlaams Brabant, tel. 016-26 76 20,

Inhoud syndiceren