Sinds jagers en verzamelaars ongeveer 13.000 jaar geleden overstapten naar sedentaire vormen van landbouw, heeft de manier waarop mensen voedsel produceren en consumeren de wereld waarin we leven diepgaand gevormd. Hoewel het idee van de 'omgeving' - die we nu gebruiken om de omvang en reikwijdte van deze menselijke impact op de planeet te beschrijven - een relatief modern concept is, hebben tal van historici, archeologen en ecologen zorgvuldig de voortdurende verwevenheid van voedsel en milieu opgespoord. Veranderingen in voedingspatronen zijn door de geschiedenis heen wezenlijk gekoppeld aan klimaatveranderingen en demografie. De Neolithische Revolutie staat bekend als de eerste landbouwrevolutie. Deze begon rond 10.000 v.Chr. in het Midden-Oosten, in de zogenaamde ‘vruchtbare halve maan’. Deze ommekeer uit de Prehistorie markeert de overgang van de tijd van jagers en verzamelaars naar boeren met de vraag hoe een groeiende bevolking te voeden, een vraag die tot op heden blijvend centraal staat bij belangrijke ontwikkelingen in innovaties op het gebied van voedselproductie.
Het symposium moedigt wetenschappers uit alle relevante onderzoeksgebieden aan om de blijvende relevantie van de onderlinge verbondenheid van voedselgeschiedenis en milieugeschiedenis te onderzoeken, met o.m.:
• De geschiedenis van milieuovertuigingen en bewegingen
• De relatie tussen klimaatverandering en voedselproductie en consumptie
• De impact van uitbuitingskolonialisme op het milieu
• Nadelige gevolgen van intensieve voedselproductie
• Duurzame voedselsystemen in de geschiedenis
• De onderlinge afhankelijkheid van landschappen en keukens
• Technologische innovaties gerelateerd aan de groei van de landbouw en het bereiken van voedselzekerheid
• De geschiedschrijving van de milieugeschiedenis
Nadere info op http://bijzonderecollectiesuva.nl/foodhistory/ en via foodhistory-ub [at] uva [dot] nl