Elk jaar organiseert de Wereldtoerisme Organisatie (UNWTO – United Nations World Tourism Organization) samen met het Baskisch Culinair Centrum (BCC) een congres over culinair toerisme.
Het Baskisch Culinair Centrum is gevestigd in San Sebastián, in de Baskische regio van Spanje, en is een culinaire stichting opgericht in 2009 door Mondragon University en een groep prominente Baskische chef-koks als een training-, onderzoeks- en innovatieproject, gericht op de ontwikkeling van de culinaire sector, met het idee om koken te relateren aan management, wetenschap en andere disciplines. De faculteit biedt een graad in gastronomie en culinaire kunsten, postdoctorale programma's en verschillende programma's voor professionals en liefhebbers van gastronomie.
Vlaanderen ontvangt UNWTO - Gastronomie top 2020
|
Het World Forum on Gastronomy Tourism wordt afwisselend georganiseerd in San Sebastian, Baskenland en een gastland. Zo ging het World Forum on Gastronomy Tourism in 2016 door in Peru en werd het in 2018 in Bangkok (Thailand) georganiseerd. Op aangeven van Toerisme Vlaanderen woonde toenmalig Minister Weyts van 30 mei tot 2 juni 2018 het World Forum on Gastronomy Tourism bij in Bangkok. Hij nam vijf jonge Vlaamse chefs mee om het Vlaamse gastronomische vakmanschap in de kijker te zetten. Toerisme Vlaanderen had inderdaad al een jaar lang gelobbyd om deze prestigieuze VN-top naar Vlaanderen te halen en met succes want op 31 mei 2018 kon minister Ben Weyts op vanuit Bangkok bekend maken dat Vlaanderen in 2020 gastland is voor de VN-top over Gastronomie en Toerisme met als het thema ‘Gastronomy Tourism: Promoting Rural and Regional Development’. Toerisme Vlaanderen zal de organisatie op zich nemen met Brugge als gastbestemming voor deze 6e editie van het UNWTO World Forum on Gastronomy Tourism. Het Forum gaat door van 1 tot 4 juni 2020 in het Concertgebouw. Tijdens dit internationale topcongres zal ook Vlaanderen en de Vlaamse eetcultuur in de kijker worden gezet… (J.C.)
|
|