Capon Danny: “Niet zomaar …. KOEKJES! 101 zalige zoete & hartige recepten”, uitg. Lannoo, Tielt, 2016, 240 p., €24,99, ISBN 978-94-0143-6908
Danny Capon uit Kortrijk is praktijk- en technisch leerkracht in brood, banket en patisserie aan de Bakkerij-, Slagerij- en Hotelschool Ter Groene Poorte te Brugge. Hij is derhalve niet de eerste de beste “koekenbakker”. Al eerder schreef hij de boeken Het koekje, Bakbasics en Koekjes bij de koffie.
In 1998 zocht hij liefst 130 recepten bij elkaar voor zijn boek “Het Koekje”. Acht jaar nadat Danny Capon een eerste boek bij elkaar pende rond het koekjes-thema liet hij in 2006 een tweede soortgelijke titel van de persen laten rollen “Koekjes bij de koffie”. Inmiddels had hij in 2002 (met medewerking van Ine Dijkhof voor de redactie en de Oudleerlingenbond Bakkerij van het Instituut voor Voeding) “Bakbasics - alle recepten, bereidingen en vaktermen” uitgegeven. Maar, sinds die eerste druk was het boek sindsdien nauwelijks meer te verkrijgen en bleef de vraag groot. Het was een onbetwistbare bestseller maar tevens verplichte kost voor de nieuwere generaties van bakkerijprofessionals met als gevolg een grondige herwerking en uitbreiding in 2007: hierdoor bundelden vijf leraars (Danny Capon, Christophe Declercq, Wim Denduyver, Hendrik Deschacht & Edwin Gesquiere) van de bakkerijschool Ter Groene Poorte in Brugge hun kennis en praktijkervaringen in dit compendium dat een compilatie biedt van wat zij hun leerlingen bijbrengen. Als dusdanig werd het een bakbijbel die de basisrecepten aanbiedt waarop naar hartelust kan worden gevarieerd. In vijf overzichtelijke hoofdstukken worden achtereenvolgens de bakkerij, de banketbakkerij, suikerwerk, consumptie-ijs en chocolade behandeld. Aan elk hoofdstuk gaat een inleiding de recepten vooraf. Het boek opent met een verklarende woordenlijst van vaktermen en grondstofspecificaties en besluit met een alfabetische index op recepten.