Maastricht is veel ambachtelijke adresjes rijk. Neem bijvoorbeeld de 5 typisch Maastrichtse bakkers die de “Maastricht vlaai” hebben gecreëerd. Eind januari 2017 introduceerde Maastricht Marketing (de nieuwe naam van de VVV Maastricht) samen met een aantal partners de “Maastricht vlaai” en een bijbehorende vlaaien-route voor toeristen.
De “Maastricht vlaai” is geen bereiding “an sich” maar eerder een samenstellend concept van 5 verschillende vlaaien waar de lievelingssmaken werden aangedragen door vijf bekende Maastrichtenaren. Violist en orkestleider André Rieu is fan van “kroonsele met sjoem” (kruisbessen met schuim - opgeklopt eiwit), wielrenner Tom Dumoulin eet het liefste kersenvlaai, zanger Fabrizio koos voor appelvlaai, burgemeester Annemarie Penn droeg zwarte pruimenvlaai aan en modejournaliste Cecile Narinx houdt meer van de traditionele rijstevlaai. Samen met vijf verschillende toonaangevende lokale bakkers (bakkerijen Hermans, De Bisschopsmolen, Royale, Peter Lemmens, Souren en Royale) is de “Maastricht vlaai” gerealiseerd.
De Maastricht Vlaai
|
De vlaai is een concept van Maastricht Marketing / VVV Maastricht en ontwikkeld in samenwerking met fooddesigner Annelies Hermsen. Annelies Hermsen leerde als ‘dochter van’ (Toine Hermsen), al van jongs af aan de fijne kneepjes van het horeca-vak. Na haar opleiding aan de Design Academy combineert zij wat ze van thuis uit heeft meegekregen met dat wat ze leerde als vormgever. In haar eigen ontwerpstudio creëert ze creatieve culinaire concepten voor de horeca en voedingsmiddelenindustrie en staat ze aan de basis van de ontwikkeling van smakelijke innovaties. Zo ging ze op zoek naar de smaakelementen die deze Limburgse delicatesse zo uniek maakt. Resultaat is een vlaai bestaande uit vijf delen: de beste vijf smaken die de Maastrichtse Limburgse vlaai kent. |
|
Maastricht Marketing wilde dus niet alle bakkers alle vlaaien laten maken of alle vlaaien op dezelfde wijze, maar een echt vlaaienverhaal over Maastricht creëren met volgende deelnemers:
Meer weten? Ga voor de recepten naar www.maastrichtvlaai.nl (VVV – Maastricht /Cees van Stiphout en Jacques Collen voor de ASG) |