Scoop is de tijdelijke tentoonstelling 2018 van de “Bompas & Parr Studio”, een initatief van de “food artists and culinary adventurers” (de multi-sensorische ervaringkenners die bekend staan om hun ontzagwekkende pop-ups) Harry Parr en Sam Bompas, en die onder “The British Museum of Food” (BMOF) sedert 2010 diverse initiatieven opzetten. In een interactief gebeuren laten ze dit jaar de bezoeker kennismaken met het verleden, het heden en de toekomst van (room)ijs in een tijdelijke locatie (03 juli - 30 september 2018) van dit British Museum of Food (Gasholder 11, 1 Lewis Cubitt Square, Londen - metro King's Cross St. Pancras). Deze nieuwe locatie, de omgebouwde King's Cross gasfabriek, is ruim 750 vierkante meter groot en geeft ruimte voor interactieve installaties. Verdere info over prijs, openingsuren en tickets kan men vinden op www.bmof.org.
Scoop: The wonderful world of ice cream
|
SCOOP (Engelse term voor een primeur-bericht, maar ook scheplepel o.m. voor ijs: he used a scoop to serve the ice cream ) geeft de gasten de kans om door een futuristische lichtgevende grot met glow-in-the-dark ijs te lopen, een ijskelder te ervaren om de ontzagwekkende ijskracht te overdenken en een vanille-ijswolk te proeven. De tentoonstelling concentreert zich op een samengestelde selectie van 's werelds grootste nooit eerder vertoonde verzameling ijsparafernalia afkomstig uit 14.000 items met o.m. vintage-apparatuur (artikelen die authentiek uit de sixties of seventies stammen), servies, advertenties, kunst en muziek, …die meer dan 40 jaar zijn verzameld door Robin en Caroline Weir, auteurs van het bekroonde boek "Ice Creams Sorbets and Gelati - The Definitive Guide". |
|
Ook zijn er kunstwerken variërend van de allereerste geregistreerde tekening van een ijshoorntje tot cellen van animatiewoningen Disney en Looney Tunes. Bezoekers kunnen hun ogen ook richten op originele Andy Warhol-afdrukken en hun gedachten volgen op een gedetailleerde uitleg van de neurowetenschap. De tentoonstelling leidt je naar zoet geurende gangen en naar grotten verlicht door glow-in-the-dark ijs (probeer ze niet te eten, anders moet je je weg vinden in het donker). Met zijn ijsfontein uit 'het land van melk en honing' en inhaleerbare vanillearme mist is dit echt een unieke ervaring. |
Het is niet alleen zoetheid en glimlachen, er is ook een duistere kant aan de geschiedenis van ijs, namelijk de Glasgow Ice Cream Wars uit de jaren 80 die uitbraken tussen twee criminele rivaliserende ijsbestelwagens (ijskarren) organisaties in het Glasgow van de jaren 80, met niet minder dan zes doden. |
De tentoonstelling valt samen met het 300-jarig jubileum van Mary Eales 'Receipts (1718), het eerste gedrukte volume dat ijs bevat in een Engelse publicatie. Eales beweerde de banketbakkerij te hebben verkocht aan het hof van koningin Anne. Het is ook het 399-jarig jubileum van het eerste ijshuis gebouwd in Groot-Brittannië (om ijs te maken) in Greenwich Park in opdracht van James 1.
|