Maarten Jordaens is de jonge chef en zaakvoerder van "Gastronomic Food Center” I Care 4 Food, een bedrijf met als hoofdzetel Jachthoornlaan 11 te Zoersel (B), opgericht in 2013 en dat op een zeer korte tijd de wereld van de gastronomie veroverd heeft met innovatieve producten zoals poederazijn en texturas.
Onder “texturas” verstaan we de producten die vanaf 1997 werden ontwikkeld in het wel bekende restaurant El Bulli te Roses - Catalunya. In 2009 werd het voor de vierde opeenvolgende keer gekozen tot beste restaurant in de wereld. Op 31 juli 2011 was El Bulli voor het laatst open als restaurant. In 2012 en 2013 was het helemaal gesloten, in 2014 heropende de locatie als een "culinair onderzoekscentrum" van de elBullifoundation. De “texturas” vormden één van de pijlers waarmee Ferran Adria, topkok van El Bulli (sedert 1984 - die ook het restaurant kocht in 1990) zijn spectaculaire gerechten in de vorm van schuim, wolken en kaviaarvormen maakte. Het gaat om ingrediënten gemaakt van natuurlijke ingrediënten (vele uit algen of zeewieren) die hun oorsprong kennen in de voedselindustrie en verkocht worden in poedervorm.
I Care 4 Food van Maarten Jordaens - De wereld veroveren met texturas
|
Met Texturas kunnen diverse technieken ontwikkeld worden zoals: Sferification, Gelfication, Airs & Foam en Bindingen. In https://www.kokswereld.nl/artikel/textures.htm bv. worden verschillende Texturas stap voor stap behandeld en uitleg gegeven wat ze doen en hoe ze werken. Maarten Jordaens kwam tijdens zijn opleiding aan de hotelschool terecht bij sterrenchef Jean-Maire Smets (afgestudeerde Hotelschool Hasselt en ook ASG-lid - verkocht medio 2018 na drie decennia zijn bekend restaurant De Eiken in Oostmalle). Hier leerde hij zijn liefde voor de echte kookkunst en de lokale producten. |
Ook deed hij stage bij Roger Van Damme van Het Gebaar te Antwerpen. Maarten: “Ik kende de naam Roger van Damme niet toen ik op stage mocht in zijn lunchlounge. Vanaf de eerste dag had ik een goede band met Roger. En na mijn stage ben ik in het weekend blijven werken bij Roger. Hij werd zo een echte vriend”. Roger werd zowat de tweede vader van Maarten en na zijn studies aan de hotelschool gaat Maarten aan de slag in Het Gebaar en komt zo in de afdeling patisserie terecht. Ook mocht hij samen met Roger meewerken aan de ontwikkeling van nieuwe producten. Die creatieve leerschool was de basis van zijn huidig werk. Maarten: “Die boeiende wereld van krokantjes, zoet en zuur interesseerde mij zodanig dat ik in Geel voedingstechnologie ben gaan studeren. Ik ben dan aan de slag gegaan in de R&D afdeling van Mc Cain in Grobbendonk om nieuwe producten te ontwikkelen” |
Als de gebroeders Albert en Ferran Adrià van het voormalige restaurant El Bulli zijn poederazijn ontdekken, is dit de start van een internationaal netwerk. Maarten reist nu de wereld rond om nieuwe producten te zoeken, te proeven en dan te importeren naar de Benelux. Maarten werkt daarnaast ook aan de ontwikkeling van nieuw producten zoals gels om bijvoorbeeld kroketten te maken zonder paneermeel. Samen met zijn vader ontwikkelt hij ook de bijhorende machines. Maarten: “Wij hebben nu een portefeuille van veertig producten en daar komen er dit jaar nog tien bij. Zoals elk bedrijf willen we uiteraard groeien. En dat kunnen we pas met een grotere productiecapaciteit. Daarom zijn we nu op zoek naar een stukje bouwgrond. Wij hebben genoeg contacten in heel Europa om onze producten te verdelen. Ons verhaal is zeker nog niet ten einde”. |
Met zijn jeugdig enthousiasme is deze dynamische en sympathieke ondernemer klaar om de gastronomische wereld wereldwijd te veroveren. Dit is zeker met “I Care 4 Food” als "Gastronomic Food Center” (info [at] icare4-food [dot] com & www.Icare4-food.com) voor: Tekst: Hans Put |