Parkstad Limburg (Nl): een eigen gastronomische restaurantgids

Parkstad Limburg, van mijnstreek tot ‘beste reisbestemming’

Op 31 december 1974 werd de laatste vracht steenkool in de enige nog resterende Nederlandse steenkoolmijn, de Oranje-Nassau I te Heerlen, naar boven gehaald. Van Oostelijke Mijnstreek evolueerde dit gebied in Zuidoost-Limburg tegen de Duitse grens tot een bestuurlijk samenwerkingsverband in wat nu de stadsregio Parkstad Limburg is. Het glooiende Parkstad loopt aan de westkant over in het Limburgs Heuvelland. Zo ontstond naast een stedelijk gebied met circa 255.000 inwoners een groen glooiend landschap. Het voormalig mijngebied werd vanaf de jaren zeventig steeds meer toeristisch.

In de regio zijn nu onder meer Snowworld (op een oude mijnsteenberg…), GaiaZoo, Mondo Verde, het Continium Discovery Center en meer te vinden. Zij vormen de kern voor de toekomst van een regio met een veelzijdige historie. Die vindt u terug in bijvoorbeeld het Thermenmuseum, een oudheidkundig museum in het centrum van de Nederlands-Limburgse stad Heerlen, gebouwd rond de opgraving van een Romeins badhuis, het grootste en best bewaarde antieke gebouw in Nederland. Ook Rolduc, de monumentale abdij waar de steenkoolwinning in Nederland begon, is een bezoek zeker waard. Monumentale gebouwen kregen een nieuwe invulling, grijs werd groen en er kwamen nieuwe innovatieve bedrijven.

De kroon op het werk van velen en een wereldwijde erkenning voor de toeristische toekomst van deze regio was de WTTC-Award in 2016. Toen werd in Dallas op het internationaal congres 2016 van de World Travel & Tourism Council (WTCC - de grootste conventie in de toerismebranche waarbij zich 157 regio's hadden aangemeld) de regio uitgeroepen als winnaar van de WTTC Tourism for Tomorrow Award 2016! Deze Awards zijn gericht op het erkennen van beste realisaties in duurzaam toerisme gebaseerd op de principes van milieuvriendelijke operaties en als steun voor de bescherming van cultureel en natuurlijk erfgoed!

De uitbundige keuken van Parkstad Limburg

Tot de geneugten van het Zuid-Limburgse land behoren ongetwijfeld de keukens die ondanks de industrialisatie niet verdwenen, integendeel. En, inderdaad keukens, meervoud, want elke stad of dorp heeft zijn eigen varianten. En die verschillen net zo veel als de lokale dialecten. Duitse en Belgische accenten dragen daaraan bij, maar ook smaakverschillen. Zo heeft elke plaats zijn eigen zuurvlees, met of zonder stroop of peperkoek, in het westen wat zoeter, hoe meer naar het oosten, hoe zuurder…
De lokale keuken mag worden omschreven als een manier van leven. Een levenswijze met een Romaanse oorsprong. De rijke löss droeg en draagt in hoge mate bij aan de mooie oogst in groenten en vruchten. De grazige weiden en veelzijdige fauna geven de bijzondere smaken aan vlees en wild. Tradities zijn er ook, in "huidvleis met zwartbroed en mosterd" en "reubesop". Of de Rommedou, de uitgesproken pikante kaas en familie van de Limburger en Hervekaas die sinds de 15e eeuw thuis is in het hertogdom Limburg en het Land van Herve, gesmaakt met regionale stroop.Slagers hebben ook nog altijd hun eigen recepten voor balkenbrij, zure pastei, uiengehakt, tête de veau en veel meer. Goede bakkers creëren hun eigen vlaaien en broden, kortom een culinaire verkenning van Parkstad Limburg  gebeurt letterlijk mondjesmaat, maar zeker uitbundig! Uitbundig? Ja, van oudsher zijn Parkstad en het Duitse grensland met elkaar verbonden. En we weten dat Duitsers houden van wat royalere porties. Dat geldt ook voor het grensgebied Parkstad!

Parkstad Limburg profileert zich nu ook als gastronomische eenheid

Er bestaat al “Parkstad Culinair”, maar dat is de organisatie achter een food-festival dat ontstond in 2013 en ervoor zorgt dat elk jaar weer een fantastische editie op het Pancratiusplein staat, traditiegetrouw in het tweede weekeinde van september. Tal van standhouders uit de regio Parkstad staan garant voor heerlijk Bourgondisch genieten van culinaire hoogstandjes, een heerlijk glas wijn en verse cocktails.

 

Parkstad Limburg is rijk aan mooie restaurants en dat is helaas nog te weinig bekend. Deze zijn vaak familiebedrijven met “de patron” achter de pannen. In veel gevallen selecteert de chef zelf de basis voor wat op tafel komt, niet zelden heeft hij "achterom" zijn eigen kruidentuin, soms aangevuld met eigen groenten en vruchten. Ook andere realisaties komen meer op de voorgrond in een mooie prijs-kwaliteitsverhouding. Rolduc, de abdij waar de steenkoolwinning in Nederland begon, herbergt nu onder andere een brouwerij en een mooi restaurant. Maar ook het poortgebouw van Kasteel Hoensbroek, het volledige Kasteel TerWorm en de hoeven Geleenhof en Winselerhof bieden nu culinair genot.
Anya Niewierra, directeur VVV Zuid-Limburg: "Genieten aan tafel in Parkstad Limburg is een bijzondere belevenis in veel opzichten. De chefs hebben hart voor hun vak, de ingrediënten komen vaak uit de directe omgeving.”

Veertien horecaondernemers willen Parkstad ook culinair als een bestemming op de kaart want velen weten niet dat je er lekker kan eten aan elke tafel en elke toog! Ze beseffen maar al te goed dat de reislust van een (internationale) toerist meer en meer door de maag gaat: voor 40% van alle toeristen is eetcultuur een reden om een reis te plannen. Eten en drinken is dus een volwaardige vrijetijdsbesteding geworden.

Deze 14 restaurants verenigden zich in Gastronomisch Parkstad. Het is voor het eerst dat Parkstad Limburg zich profileert als gastronomische eenheid: www.gastronomischparkstad.nl is een harmonisch samenwerkingsverband met smaak! Ze worden daarin ondersteund door enkele producenten en leveranciers van streekproducten, evenals door de VVV Zuid-Limburg. 

Via de website www.gastronomischparkstad.nl komt u rechtstreeks op de websites van de deelnemende bedrijven en kan men meteen zonder kosten uw tafel reserveren of producten bestellen. Men treft er ook bijzondere culinaire evenementen en gastronomische bijzonderheden aan.
Naast een gezamenlijke website werd op maandag 16 april 2018 bij de Brand Bierbrouwerij een eigen restaurantgids gepresenteerd die in een oplage van 25.000 gratis wordt verspreid. Voorbeeld is een soortgelijke gids die vorig jaar verscheen in het Limburgse Heuvelland en waarover in onze Nieuwsbrief nr.2 van 30 juli 2017 een bijdrage verscheen.

De deelnemers zijn: De Leuf, Ubachsberg / Pirandello (Winselerho), Landgraaf / Kasteel TerWorm, Heerlen / MijnStreek, Heerlen / Cucina del Mondo, Heerlen / Rolduc, Kerkrade / Geleenhof, Heerlen / De Blauwe Dame, Hoensbroek / Bellevue, Simpelveld / Auberge De Rousch, Heerlen / Gewoon Chique, Heerlen / Bronsheim, Brunssum / Toost, Drink & Dine, Landgraaf / Overste Hof, Landgraaf.
De ondersteuners: Slagerij Kusters, Margraten / Wijngaard Landgoed Overst, Voerendaal / Brand Bierbrouwerij, Wijlre / Maison Blanche Dael koffie en thee, Maastricht / VVV Zuid-Limburg.

(J.C. naar persnota van Esther Theunissen & Bert Salden)

 

 

 

  • Administratieve zetel ASG
    p/a Stadsarchief
    Rederijkersstraat 42
    3500 Hasselt (B)
    VZW Ondernemingsnummer 422.459.744

  • Administratieve zetel ASG stichting
    p/a “Dormio Resort Maastricht”
    Kamer van Koophandel (NL)
    Registernummer 51802139


  • ASG Secretariaat:
    E-mail: secretariaat [at] asg [dot] be

 

 Lid worden?


Voor onze leden zijn er tal van extra voordelen:

  • toegang tot het ledengedeelte van onze website

  • 4 maal per jaar ons digitale magazine "Terroir"

  • mogelijkheid tot gratis opzoekigen in de "Bibliotheek van de Smaak"

  • deelname aan ASG Algemene Ledendag

  • ....

 

Comments