In het weekend van 21-22 april 2018 heropende, na 3 jaar sluiting, het bakkerijmuseum in Geel/Ten Aard. Dat sloot in de zomer van 2015 na het plotse overlijden van bezieler en ex-bakker Willy Goossens die de verzameling bij mekaar bracht. In het ASG-Terroir (jg. 31/2015 nummer 3-4, pag. 4-12) werd hierover uitvoerig bericht in het Redactioneel onder: “Is erfgoed het erven waard? Het Geelse drama tekenend voor erfgoed(beleid) ? – ASG eerbetoon aan Willy Goossens de innovator van het Geelse Hartje”. Dit artikel eindigde met de aankondiging van de verkoop in loten…
Heropening Bakkerijmuseum in Geel
Bakkerijmuseum Geel heropent met dank aan mecenas Leo Struyven
|
Maar, net voor de openbare verkoop deed Leo Struyven uit Beerse, een goede kennis van wijlen Willy Goossens, een bod om het geheel over te nemen. Struyven, die een levendige interesse voor heemkunde koestert, volgde met Willy een aantal jaren geleden een molenaarscursus en hij kwam regelmatig helpen op de molen. Op de veiling was erfgoedliefhebber Struyven de enige kandidaat-koper voor het geheel en hij betaalde in augustus 2015 een 96.000 euro voor de inboedel. Hij kreeg een half jaar tijd om de collectie elders onder te brengen. “Maar dat is niet gelukt. Ik ben dan met Willy’s weduwe gaan praten en heb ook de Worfthoeve kunnen overnemen zodat alles in dezelfde staat kon blijven bewaard”, vertelt de eigenaar. |
Bakkerserfgoed weer toegankelijk
In het Bakkerijmuseum ontdek je broodvormen, hostie-ijzers en karren die gebruikt werden voor het vervoer van en naar de molen. Het aanpalende bakhuis met de grote collectie bakkerijmachines biedt een mooie extra. De nieuwe eigenaar wil er opnieuw een heemkundig pronkstuk van maken. Als hobbymolenaar gaat hij ervoor zorgen dat de Molen van ’t Veld op dezelfde site zal blijven draaien. En zo kon onder impuls van Leo Struyven het museum weer open. |
Het Bakkerijmuseum zal tot en met september 2018 iedere zaterdag en zondag tussen 14 en 17 uur te bezoeken zijn in Worfthoeve 5 in Ten Aard/Geel voor individuele bezoekers en door de week op afspraak voor groepen. |
Geelse Moppen in het Bakkerijmuseum
Tijdens de heropening bracht bakker Peter Steurs de Geelse Mop terug onder de belangstelling. Het was vroeger vooral bakker Van Opstal die het koekje bakte en aan de man bracht. Ook Willy Goossens beschikte over een recept dat minstens 50 jaar oud is. En als eerbetoon aan Willy Goossens liet hij het zondag in het bakhuisje van het heropende bakkerijmuseum aan de mensen proeven. Peter staat in de regio bekend als bakker van bierbroden en streekproducten en deze vertelde dat hij jaren geleden aan Willy Goossens vroeg of het verhaal klopte dat er vroeger in Geel koekjes gebakken werden die “Geelse Moppen” genoemd werden. Willy bevestigde dat en hij zou op zoek gaan naar het recept ervan. |
Van bakker Van Opstal kreeg Willy te horen dat het recept zou gestolen zijn door een van zijn vroegere medewerkers. Het enige wat hij vertelde was dat er zeker saffraan in zat. Die informatie was natuurlijk veel te weinig om aan de slag te gaan. Maar Willy stelde Peter gerust. Ze zouden enkele weken later samen op zoek gaan naar “het rode boekje” dat ergens bij hem thuis moest liggen. Maar dan sloeg het noodlot toe: Willy overleed zeer onverwacht in 2014 op 77-jarige leeftijd. Terloops de “relatie” moppen & jenever kende men bv. ook te Hasselt. Hier was de traditie om pepernoten, moppen en ronde speculaasjes bij jenever te nuttigen als snoepje. Zeer dikwijls stond er dan op de tapkast een grote kom met jenever waarin de moppen, pepernoten of ronde speculaasjes dreven en van waaruit werd geschept…. (J.C.) |