Heropening Bakkerijmuseum in Geel

Bakkerijmuseum Geel heropent met dank aan mecenas Leo Struyven

In het weekend van 21-22 april 2018 heropende, na 3 jaar sluiting, het bakkerijmuseum in Geel/Ten Aard. Dat sloot in de zomer van 2015 na het plotse overlijden van bezieler en ex-bakker Willy Goossens die de verzameling bij mekaar bracht. In het ASG-Terroir (jg. 31/2015 nummer 3-4, pag. 4-12) werd hierover uitvoerig bericht in het Redactioneel onder: “Is erfgoed het erven waard? Het Geelse drama tekenend voor erfgoed(beleid) ? – ASG eerbetoon aan Willy Goossens de innovator van het Geelse Hartje”. Dit artikel eindigde met de aankondiging van de verkoop in loten…

Maar, net voor de openbare verkoop deed Leo Struyven uit Beerse, een goede kennis van wijlen Willy Goossens, een bod om het geheel over te nemen. Struyven, die een levendige interesse voor heemkunde koestert, volgde met Willy een aantal jaren geleden een molenaarscursus en hij kwam regelmatig helpen op de molen. Op de veiling was erfgoedliefhebber Struyven de enige kandidaat-koper voor het geheel en hij betaalde in augustus 2015 een 96.000 euro voor de inboedel. Hij kreeg een half jaar tijd om de collectie elders onder te brengen. “Maar dat is niet gelukt. Ik ben dan met Willy’s weduwe gaan praten en heb ook de Worfthoeve kunnen overnemen zodat alles in dezelfde staat kon blijven bewaard”, vertelt de eigenaar.

Bakkerserfgoed weer toegankelijk

In het Bakkerijmuseum ontdek je broodvormen, hostie-ijzers en karren die gebruikt werden voor het vervoer van en naar de molen. Het aanpalende bakhuis met de grote collectie bakkerijmachines biedt een mooie extra. De nieuwe eigenaar wil er opnieuw een heemkundig pronkstuk van maken. Als hobbymolenaar gaat hij ervoor zorgen dat de Molen van ’t Veld op dezelfde site zal blijven draaien. En zo kon onder impuls van Leo Struyven het museum weer open.
De heropening op zaterdag 21 en zondag 22 april (Erfgoeddag) kaderde tevens binnen Erfgoeddag, waarop heel wat erfgoedlocaties te bezoeken zijn. Het overkoepelende thema van de Erfgoeddag was in 2018 'Kiezen'. Het Bakkerijmuseum kiest volop voor een nieuwe start en benadrukt de bewuste keuze om de sterktes van weleer te bewaren en opnieuw publiek toegankelijk te maken.

Het Bakkerijmuseum zal tot en met september 2018 iedere zaterdag en zondag tussen 14 en 17 uur te bezoeken zijn in Worfthoeve 5 in Ten Aard/Geel voor individuele bezoekers en door de week op afspraak voor groepen.

Geelse Moppen in het Bakkerijmuseum

Tijdens de heropening bracht bakker Peter Steurs de Geelse Mop terug onder de belangstelling. Het was vroeger vooral bakker Van Opstal die het koekje bakte en aan de man bracht. Ook Willy Goossens beschikte over een recept dat minstens 50 jaar oud is. En als eerbetoon aan Willy Goossens liet hij het zondag in het bakhuisje van het heropende bakkerijmuseum aan de mensen proeven. Peter staat in de regio bekend als bakker van bierbroden en streekproducten en deze vertelde dat hij jaren geleden aan Willy Goossens vroeg of het verhaal klopte dat er vroeger in Geel koekjes gebakken werden die “Geelse Moppen” genoemd werden. Willy bevestigde dat en hij zou op zoek gaan naar het recept ervan.

Van bakker Van Opstal kreeg Willy te horen dat het recept zou gestolen zijn door een van zijn vroegere medewerkers. Het enige wat hij vertelde was dat er zeker saffraan in zat. Die informatie was natuurlijk veel te weinig om aan de slag te gaan. Maar Willy stelde Peter gerust. Ze zouden enkele weken later samen op zoek gaan naar “het rode boekje” dat ergens bij hem thuis moest liggen. Maar dan sloeg het noodlot toe: Willy overleed zeer onverwacht in 2014 op 77-jarige leeftijd.
Peter Steurs kreeg daarna bij de zoektocht hulp van Willy’s schoonbroer Leo Haeseldonckx. Samen met Leo mocht hij van Mariëtte, Willy’s weduwe en de zus van Leo, het boekje komen zoeken. Na amper een kwartier vonden ze geen rood maar een oranje boekje met een rode band. En het recept stond erin, zelfs twee op basis van boter, saffraan en melk! Vanaf dan kon Peter aan de slag met het bestuderen van de recepten en enkele proeven maken. De Geelse Moppen zijn rond en ovaal van vorm met een diameter van 4 centimeter en geel van kleur. De Geelse Moppen zijn vanaf zondag 22 april eveneens verkrijgbaar bij Bakkerij Steurs in de Dr. Van de Perrestraat 149 Geel – Tel. +32 (0)14 - 58 88 57.
Peter Steurs maakt ook een variant: de sop-stok. “Ik weet dat er lang geleden ook een Geelse Mop op een stokje bestond die de mensen in de jenever sopten en eraan likten. Ik maakte daarop een variant op een frisco-stokje zodat de kinderen er kunnen op knabbelen”, aldus Steurs. 

Terloops de “relatie” moppen & jenever kende men bv. ook te Hasselt. Hier was de traditie om pepernoten, moppen en ronde speculaasjes bij jenever te nuttigen als snoepje. Zeer dikwijls stond er dan op de tapkast een grote kom met jenever waarin de moppen, pepernoten of ronde speculaasjes dreven en van waaruit werd geschept….

(J.C.)

  • Administratieve zetel ASG
    p/a Stadsarchief
    Rederijkersstraat 42
    3500 Hasselt (B)
    VZW Ondernemingsnummer 422.459.744

  • Administratieve zetel ASG stichting
    p/a “Dormio Resort Maastricht”
    Kamer van Koophandel (NL)
    Registernummer 51802139


  • ASG Secretariaat:
    E-mail: secretariaat [at] asg [dot] be

 

 Lid worden?


Voor onze leden zijn er tal van extra voordelen:

  • toegang tot het ledengedeelte van onze website

  • 4 maal per jaar ons digitale magazine "Terroir"

  • mogelijkheid tot gratis opzoekigen in de "Bibliotheek van de Smaak"

  • deelname aan ASG Algemene Ledendag

  • ....

 

Comments