Limburg bruist! In Nederlands en Belgisch Limburg worden volop mousserende wijnen gemaakt. Welke is de beste? Een expertengroep op initiatief van Bert Salden (Gastvrij Magazine), Ruud Verstegen (Landgoed Overst Voerendaal) en Jules Odekerken (stichting promotie centrum Limburgse wijnen) organiseerde op maandag 13 november 2017 een mousserende proeverij bij de gastvrije Gerardushoeve in Epen. Wie als wijnmaker wilde deelnemen aan de wijnkeuring werd verzocht twee flessen in te sturen. Alle wijnen werden blind geproefd door alle juryleden. Van de deelnemers kwamen er 15 uit Nederlands Limburg en negen uit Belgisch Limburg.
Een keuring van Limburgse mousserende wijnen
|
De jury bestond uit: Koen Claes (WijnPlus, Genk), Tom Coun (flying sommelier, Lanaken), Gert Reynders (Belang van Limburg, Hasselt), Patrick Cuijvers, Jos Mechelmans (beide wijndocent Syntra, Hasselt), Jennifer Silvius (patron-sommelier Rantree, Maastricht), Matthijs Vranken (sommelier Beluga), Pascal Rouwette (patron-sommelier In de Smidse, Mheer) en Ray Simoen (De Limburger, Sittard). Opmerkelijk was dat alle juryleden in hoge mate de kwaliteit prezen van de Limburgse mousserende wijnen, die op twee na alle waren gemaakt volgens de "methode traditionelle". De beoordelingen waren hoog in punten, maar vrijwel ieder jurylid had een andere winnaar…Dit bewijst het hoge vakmanschap van de participerende Belgische en Nederlandse Limburgerse wijnboeren die aan elkaar gewaagd zijn en uitstekende producten maken die klaar zijn om ontdekt te worden. De uitslag: Kortom, deze mousserende wijnen doen niet onder voor een goede cava of crémant. Over de winnaar, een blend van diverse jaargangen van Hoeve Nekum, noteerde een van de juryleden: "weelderig van smaak, mooie rijpe briochetonen, rokerig en lage afdronk." Besluiten we met de mening van ASG-medelid Eugene Vaessen, van restaurant Gerardushoeve over de Limburgse wijnen: “Sinds dat wij Limburgse wijn aanbieden, verkopen wij duizenden flessen meer. Ik ben er van overtuigd dat een goed streekproduct die tegen een eerlijke prijs aan de gast wordt geboden bijdraagt aan de waardering.”
|