Omwille van de ontelbare biersoorten kan deze inventaris hier onmogelijk volledig zijn (we verwijzen daarom naar de talrijke gepubliceerde boeken over bieren en naar de bierposter). Trouwens niet alle biersoorten worden op de geciteerde plaats gebrouwen (zoals het abdijbier van Maredsous dat gebrouwen wordt in Breendonk (Puurs).
Deze representatieve lijst werd volgens de classificatielijst van de CBB (Confederatie der brouwerijen van België, 1999) als volgt ingedeeld in zes klassen :
- Eerste onderscheid (naar bierstijlen) :
- internationale (met 5 representatieve biersoortgroepen)
- Belgische (met 10)
- Tweede onderscheid (naar gistingswijze) :
- lage
- hoge
- spontane
- gemengde.
Voor wie een totaal overzicht van de Belgische Bieren wenst verwijzen we naar de website van "Bierebel.com". Daar vindt je een volledige index van alle Belgische bieren. Van uit de index kan je verder klikken naar detailinfo over het bier en naar de website (indien die bestaat). Trappistenbieren en abdijbieren worden ook afzonderlijk gecatalogeerd.
De biersoorten worden vervolgens aangevuld met de plaatsnamen (= gemeentenamen) waar het bier gebrouwen wordt :
* De volgende indeling is gebaseerd op het gistingsproces en bestaat uit vier groepen :
- pilsbieren (bieren van lage gisting) :
(de gisting en vooral de rijping gebeuren bij een lage temperatuur) o.a. Cristal Alken (Alken), Bavik (Bavikhove = Harelbeke), Martens Pils (Bocholt), Boortmeerbeek (Primus Haacht), Jupiler (Jupille = Luik), Maes (Waarloos = Kontich), Piedboeuf (tafelbier)(groep Interbrew)(Luik), Stella Artois (van de groep Interbrew in Leuven).
- bieren van hoge gisting :
(de gisting gebeurt bij een hoge temperatuur van 15 à 20?)
- - abdijbier : Affligem (Opwijk), Brugse tripel (Brugge), Grimbergen (Jumet = Charleroi), Leffe (Mont-Saint-Guibert), Tongerlo (Boortmeerbeek)
- trappistbier : uniek voor België, 6 trappisten, nl. (gebrouwen in de abdijen zelf) = Achel (Hamont-Achel), Chimay, Orval (= Florenville), Rochefort, Westmalle (= Malle), St.Sixtus (Westvleteren = Vleteren)
- - witte tarwebieren : Brugs, Dentergems, Hoegaarden
- - andere streek- of stadsbieren : De Koninck Antwerpen (ook Antoon-bier), Duvel (Breendonk = Puurs), Hommelbier (Poperinge), Palm (Steenhuffel = Londerzeel,?1840), traffe Hendrik (Brugge), Liefmans (Oudenaarde), Kwak (Buggenhout), Mc Chouffe (Achouffe = Houffalize), Martens (Bocholt, o.a. Seizoens), Corsendonk (Oud-Turnhout)
- bieren met spontane gisting :
Lambiek (Brussel) en (Pajottenland), Geuze (Brussel), Kriek en andere fruitbieren (framboos), Faro
- aparte, gemengde gisting :
het unieke rode bier : Rodenbach (Roeselare)
* Tenslotte verwijzen we naar de indeling volgens het beroemde bierboek "De Grote Belgische Bieren" van de Engelsman Michael Jackson (eerste editie in 1977, deze uit 1997, uitgegeven bij MMC, Antwerpen,345 p.) :
- Lambic
- Geuze
- Kriek en Frambozen (en andere fruitbieren)
- Faro
- Witte bieren (of Witbieren of tarwebieren)
- Bruin bier
- Rode bieren
- Saisons
- Ales/Specials
- Kloosterbieren