Het actieterrein van de ASG omvat diverse werkvelden. Daarom zijn verschillende commissies/werkgroepen actief. Ze werken als autonome cellen binnen de ASG en zijn regionaal verspreid. Zelf hebben ze geen autonomie naar buiten uit.
Ze zijn beleidsvoorbereidend en beleidsuitvoerend ten overstaande van de Raad van Bestuur.
Volgende werkgroepen (met korte uitleg over de activiteit) zijn op dit ogenblik actief binnen ASG:
- Activiteiten en Promotie
Deze werkgroep organiseert de jaarvergadering, de studie-uitstappen voor de leden, de studieavonden en de externe promoties. Via een tentoonstellingsset vertegenwoordigt de groep de Academie op bepaalde manifestaties en evenementen. - Beoordeling
Zorgt voor de toekenning van de ASG-eremerken, doet jureringen, verzorgt het opstellen van definities en beoordelingen. - Kenniskringen en Netwerken
Ter ondersteuning van het studie- en onderzoekswerk zijn de "culinair-wetenschappelijke kenniskring" en de "netwerk culinaire musea & expertisecentra" opgericht. - Kwaliteitszorg
Bewaakt de kwaliteit van het door de werkgroepen geleverde materiaal. - Logistiek
Zorgt voor de materiële ondersteuning, de ASG promotiestand, verzendingen van het tijdschrift, uitnodigingen, e.d. - Nieuwe Media
Zorgt voor de ICT ondersteuning en uitbouw & update van de website. - Publicaties
Behelst de redactie van het tijdschrift en speciale publicaties. - Scholing
Ondersteunt scholing i.v.m. streekgebonden gastronomie en onderwijs en vorming. - Studie- en Documentatiecentrum
Beheert de "Bibliotheek van de Smaak", d.i. inventarisatie, organisatie, permanentie, erchivering, enz. - Taal
Doet opzoekwerk en publiceert culinair taalgebruik en terminologie.
Advies en bemiddeling behoort tot het werkveld van de ASG en is dus geen afzonderlijke werkgroep. Dit is een coördinerende taak vanuit het ASG - bestuur die doorverwijst naar een werkgroep en zich laat bijstaan door de kenniskringen.