Citroenzuur als streekproduct uit Tienen

Citrique Belge uit Tienen bestaat dit jaar 100 jaar. Velen kennen het rijke en onbekende verleden niet van de Tiense wereldspeler in de citroenzuurproductie. Tienen, internationaal bekend voor zijn suikerproductie, is inderdaad ook de bakermat van het witkorrelige citroenzuur. Hoewel Citrique Belge een absolute wereldspeler is, bleef zijn geschiedenis nagenoeg onbekend.

Naar aanleiding van deze herdenking ‘100 jaar zuur uit zoet’ brengt een geïllustreerd boek van de hand van Marc Nevens ‘n verrassende kijk achter de fabrieksmuren van ‘Citrique Belge’ met unieke foto’s en documenten. Dit boek, dat ook verkrijgbaar is in het Frans, Engels en Duits, is te koop in de Het Toeristisch Infokantoor/Streekshop op de Grote Markt 6 te Tienen aan 25 euro.

In 1916 begon Alphonse Cappuyns een onderzoek naar het produceren van citroenzuur door de fermentatie van suiker. Goedkoop citroenzuur te maken zonder citroenen was een belangrijke opportuniteit voor de opkomende limonadeproductie van die tijd. Ondernemers zagen deze vooruitgang tevens als een belangrijke opportuniteit voor de lokale suikerindustrie. Aangezien de eerste resultaten veelbelovend waren, werd in 1919 “Les Produits Organiques de Tirlemont” (P.O.T.) opgericht. 

De eerste fermentatiekamer werd gevuld met 1300 kg suiker en werd bezaaid met citromyces (soort sporen). Helaas waren de eerste rendementen uitzonderlijk laag. Zelfs na enkele verbeteringen kon dit nieuwe fermentatieproces niet concurreren met de citroenraffinage- industrie die voornamelijk in Sicilië gebaseerd was. In 1925 heeft P.O.T. zijn productieactiviteiten moeten stilleggen. Ondanks deze tegenslag bleef Alphonse Cappuyns geloven in het mogelijke succes van zijn aanpak en startte zijn onderzoek opnieuw, deze keer gebruik maken van een nieuw micro-organisme: Aspergillus niger.
Bij deze tweede poging behaalde hij een productierendement dat industriële productie rechtvaardigde. De producenten van ‘natuurlijk’ citroenzuur keken aanvankelijk argwanend toe, maar kochten zich uiteindelijk in het Tiense bedrijf in. In 1929 werd een Belgisch-Italiaanse joint-venture opgericht: La Citrique Belge. De Belgische fermentatie knowhow werd gecombineerd met de Italiaanse knowhow met betrekking tot de raffinage van natuurlijk citroenzuur.  In 1947 werd de fermentatie van melasse, een bijproduct van de nabijgelegen suikerraffinaderij, geïntroduceerd als  vervanging van de veel duurdere zuivere suiker. Op datzelfde moment verlieten de Italiaanse partners het bedrijf en werd La Citrique Belge 100% Belgisch.

In 1977 werd Citrique Belge lid van de Zwitserse pharma groep F. Hoffmann La Roche. Citroenzuur was een goede aanvulling van het productportfolio van de grootste leverancier van vitamines aan de voedingsindustrie. Het bedrijf breidde de productie uit tot meer dan 112.000 ton/jaar en ging een joint venture aan met een Chinees bedrijf in Wuxi.
In 2003 werd Citrique Belge verkocht aan de chemiereus DSM uit Nederland. Na verbeteringen in de productie-organisatie en een kapitaalsverhoging, steeg de capaciteit naar 120.000 ton en werd de Chinese fabriek gesloten.
In oktober 2010, werd Citrique Belge opgenomen in de  ADCURAM Group. Er werden belangrijke investeringen gedaan, niet alleen in de raffinage, maar ook in de fermentatie en de waterzuiveringsinstallatie.
Aan het einde van 2016 werd Citrique Belge overgenomen door een internationale groep private investeerders, vertegenwoordigd door Riflebird Capital. Deze private investeerders delen de visie om voor specifieke productiebedrijven op lange termijn rendabiliteit en operationele verbetering te creëren, en dit door kwaliteit gedreven operationeel management en nauwe en blijvende  ‘B2B’ - klantenrelaties.

 

Vandaag is Citrique Belge stand-alone bedrijf waardoor we kunnen blijven investeren in fermentatie, downstream processing, kwaliteit, product ontwikkeling, verkoop en logistiek. Op die manier blijft Citrique ook in de toekomst een betrouwbare leverancier die kwalitatieve producten, technische expertise en een excellente service levert en is Citrique Belge vandaag één van de grootste en efficiëntste citroenzuurfabrikanten ter wereld. Door voortdurende innovatie biedt deze eeuweling het hoofd aan de voornamelijk Chinese concurrentie. 

De industriële site van één van de grootste werkgevers in de regio raakte geleidelijk aan omringd door steeds meer buren. Vandaag is diversificatie het toverwoord: naast een onmisbaar additief in de voedings- en de farma-industrie, is citroenzuur ook in andere industriële processen een essentieel ingrediënt geworden. Enkele voorbeelden:

- Citroenzuur wordt hoofdzakelijk toegepast in de drankenindustrie. Citroenzuur en citraten worden op grote schaal gebruikt als voedingszuur in koolzuurhoudende dranken en als smaakversterker en conserveermiddel, vooral in alcoholvrije dranken. Frisdranken (koolzuurhoudende dranken, fruitsappen en sapdrankjes) bevatten vaak tot 0,5% citroenzuur.
- In producten waarin fruit verwerkt is, wordt de fruitsmaak door citroenzuur versterkt. Door de pH-waarde aan te passen, kan de bacteriegroei in dranken worden vertraagd en zelfs voorkomen.
- Citroenzuur en natriumzout worden in lage concentraties gebruikt om de pH-waarde aan te passen voor een optimaal gebruik van het geleermiddel pectine in confituren en geleien evenals voor een optimaal gebruik van gelatine in gelatinedesserts. Ze dragen verder bij aan de zure en verfrissende smaak die eigen is aan dergelijke desserts. In snoep versterkt citroenzuur de smaak van bessen en ander fruit en bevordert het de omzetting van sacharose in invertsuiker. Het wordt ook gebruikt om de smaak van ijs, vulling voor gebak en vruchtenbereidingen te verbeteren.
- Sommige kaasbereidingen bevatten natriumcitraat als stabilisator voor geëmulgeerd vet, als complexvormend middel voor calciumionen en ter verbetering van de microbiologische stabiliteit van kaas.
- In de vleesindustrie ondersteunt citroenzuur het effect van kleurstof en voorkomt het slijmvorming en stank tijdens de slacht en het verwerkingsproces. Citroenzuur wordt ook gebruikt in bakkerijen, bij de verwerking van bloem en als een bakadditief voor het doen rijzen en aanzuren van deeg.
- Vanwege “veilig en niet giftig”, het een aangename zure smaak heeft, gemakkelijk oplosbaar is in water, e.a. wordt citroenzuur gebruikt in een breed scala aan farmaceutische producten, zoals kauw- of bruistabletten, vloeistoffen voor oraal gebruik enz.
-  Citroenzuur en citraten worden in de schoonmaakmiddelenindustrie aangewend voor diverse soorten schoonmaakproducten, onder meer voor het reinigen van oppervlakten, boilers en metaal. Dit ook omdat citroenzuur minder schadelijk voor het ecosysteem dan fosfaten, omdat het snel biologisch afbreekbaar is.

Meer info op de website https://www.citriquebelge.com/nl

(persnota en bemiddeling ASG-lid Eric Giskes)

 

 

  • Administratieve zetel ASG
    p/a Stadsarchief
    Rederijkersstraat 42
    3500 Hasselt (B)
    VZW Ondernemingsnummer 422.459.744

  • Administratieve zetel ASG stichting
    p/a “Dormio Resort Maastricht”
    Kamer van Koophandel (NL)
    Registernummer 51802139


  • ASG Secretariaat:
    E-mail: secretariaat [at] asg [dot] be

 

 Lid worden?


Voor onze leden zijn er tal van extra voordelen:

  • toegang tot het ledengedeelte van onze website

  • 4 maal per jaar ons digitale magazine "Terroir"

  • mogelijkheid tot gratis opzoekigen in de "Bibliotheek van de Smaak"

  • deelname aan ASG Algemene Ledendag

  • ....