Vandaag is Citrique Belge stand-alone bedrijf waardoor we kunnen blijven investeren in fermentatie, downstream processing, kwaliteit, product ontwikkeling, verkoop en logistiek. Op die manier blijft Citrique ook in de toekomst een betrouwbare leverancier die kwalitatieve producten, technische expertise en een excellente service levert en is Citrique Belge vandaag één van de grootste en efficiëntste citroenzuurfabrikanten ter wereld. Door voortdurende innovatie biedt deze eeuweling het hoofd aan de voornamelijk Chinese concurrentie.
De industriële site van één van de grootste werkgevers in de regio raakte geleidelijk aan omringd door steeds meer buren. Vandaag is diversificatie het toverwoord: naast een onmisbaar additief in de voedings- en de farma-industrie, is citroenzuur ook in andere industriële processen een essentieel ingrediënt geworden. Enkele voorbeelden:
- Citroenzuur wordt hoofdzakelijk toegepast in de drankenindustrie. Citroenzuur en citraten worden op grote schaal gebruikt als voedingszuur in koolzuurhoudende dranken en als smaakversterker en conserveermiddel, vooral in alcoholvrije dranken. Frisdranken (koolzuurhoudende dranken, fruitsappen en sapdrankjes) bevatten vaak tot 0,5% citroenzuur.
- In producten waarin fruit verwerkt is, wordt de fruitsmaak door citroenzuur versterkt. Door de pH-waarde aan te passen, kan de bacteriegroei in dranken worden vertraagd en zelfs voorkomen.
- Citroenzuur en natriumzout worden in lage concentraties gebruikt om de pH-waarde aan te passen voor een optimaal gebruik van het geleermiddel pectine in confituren en geleien evenals voor een optimaal gebruik van gelatine in gelatinedesserts. Ze dragen verder bij aan de zure en verfrissende smaak die eigen is aan dergelijke desserts. In snoep versterkt citroenzuur de smaak van bessen en ander fruit en bevordert het de omzetting van sacharose in invertsuiker. Het wordt ook gebruikt om de smaak van ijs, vulling voor gebak en vruchtenbereidingen te verbeteren.
- Sommige kaasbereidingen bevatten natriumcitraat als stabilisator voor geëmulgeerd vet, als complexvormend middel voor calciumionen en ter verbetering van de microbiologische stabiliteit van kaas.
- In de vleesindustrie ondersteunt citroenzuur het effect van kleurstof en voorkomt het slijmvorming en stank tijdens de slacht en het verwerkingsproces. Citroenzuur wordt ook gebruikt in bakkerijen, bij de verwerking van bloem en als een bakadditief voor het doen rijzen en aanzuren van deeg.
- Vanwege “veilig en niet giftig”, het een aangename zure smaak heeft, gemakkelijk oplosbaar is in water, e.a. wordt citroenzuur gebruikt in een breed scala aan farmaceutische producten, zoals kauw- of bruistabletten, vloeistoffen voor oraal gebruik enz.
- Citroenzuur en citraten worden in de schoonmaakmiddelenindustrie aangewend voor diverse soorten schoonmaakproducten, onder meer voor het reinigen van oppervlakten, boilers en metaal. Dit ook omdat citroenzuur minder schadelijk voor het ecosysteem dan fosfaten, omdat het snel biologisch afbreekbaar is.
Meer info op de website https://www.citriquebelge.com/nl
(persnota en bemiddeling ASG-lid Eric Giskes)