We kennen André Delcart als trouw lid van de ASG en als een duizendpoot die reeds meerdere artikels, boekwerken en tentoonstellingen over onze eetcultuur realiseerde. Ondanks de jongste jaren zijn aandacht meer naar de aardappel en frieten ging (met een onderzoekspublicatie…), hij onder meer de geschiedenis schreef van peperkoekfabrikant Vondelmolen (Lebbeke), in 'Winterfeesten en gebak' de oorsprong van en de gebruiken bij winterfeesten zoals Allerheiligen, Sint-Nicolaas, Kerstmis, … verzamelde, verwezenlijkte hij ook nog, samen met de Erfgoedcel van het Land van Dendermonde, een inventaris van de brouwerijen in het land van Dendermonde (boek 'Bier van Hier'), e.a.
André Delcart zijn 'mosterdverzameling' krijgt een nieuwe bestemming.
|
Niettegenstaande de vele drukke bezigheden en diverse activiteiten als het geven van causerieën, bleef hij steeds begaan met mosterd en blijft hij voornamelijk gekend als 'mosterdman' wegens de unieke publicatie 'Mosterd, een culinaire en historische ontdekkingstocht' (uitgave 'Stichting Mens en Kultuur', Gent 1997, 379 blz.), nog een uitloper van een ASG-lessenreeks en dit zal voor eeuwig zijn passie blijven... De naam 'Mosterdman' raakt hij nooit kwijt. Mede ook tal van giften kon hij in al die jaren hij een onvoorstelbaar grote en unieke collectie uitbouwen rond de mosterd op met oude mosterdpotten, publiciteit, foto’s en documenten … inbegrepen het nodige materieel om mosterd te bereiden. Zo kon hij nog de authentieke mosterdmolen van 'Canmps' uit Ronse (nu Oudenaarde) bekomen. Een authentieke machine met molenstenen van ca 80-90 cm diameter, compleet met motor. Bovendien onderhoudt hij nog steeds contacten met tal van mosterdmakers. Fons Nicolay van de Blog 'Keukenweetjes' kwam ook onder de indruk bij een bezoek en vertelt onder 'En wat hebben we daar geleerd?': Maar deze keer toch een beetje ontrouw aan de mosterd... Toen Eddy van Belle als eigenaar van meerdere musea, waaronder het frietmuseum in Brugge, aan André de vraag stelde een tentoonstelling te organiseren was hij dadelijk akkoord.... Mensen associëren mosterd niet meteen met frieten, maar het blijft een culinair product én een saus die heel veel met ons te maken heeft. Denk maar aan de onvermijdelijke boterham met mosterd in stoverij 'op grootmoederswijze' die bij frieten hoort of groenten in frietjes vorm met een dipsaus van frisse gembermosterd, … maar kan ook gewoon bij friet worden gegeten. Veel mensen vinden mosterd een te scherpe smaak hebben en lengen het met frietsaus/mayo aan tot een zachte mosterdsaus. Maar eens de collectie opgesteld, kwam de vraag om de verzameling over te nemen ..... Dat was wel even slikken en Delcart heeft toen toch even bedenktijdtijd gevraagd. Met veel pijn aan het hart heeft hij uiteindelijk toegegeven. Het was een unieke gelegenheid tot het behoud van de collectie in zijn geheel en er een breed publiek van te laten van genieten en kennis te maken met het unieke van de mosterd. Zo heeft de Dendermonde mosterdkenner André Delcart (72) zijn verzameling van 750 mosterdpotten verkocht. Zijn collectie zal op twee plaatsen te bewonderen zijn: een eerste deel (een 300-tal potten) dewelke op een prachtige manier uitgestald is in het frietmuseum in Brugge in en een tweede deel verhuist naar Brussel waar een nieuw museum in aanbouw is, in de buurt van het bestaande chocolademuseum, en waar ook de friet centraal staat en een mosterdkamer is voorzien waar ook de machines van de 'Dendermondse mosterdfabriek', de authentieke mosterdmolen met maalstenen van 80 à 90 cm, worden opgesteld. Ook de Brusselse mosterdmakers krijgen hier een plaatsje...
|