Burgerinitiatief: MORTSEL WEER (H)EERLIJK THUIS
Het burgerinitiatief MWHT wil lokale economie koppelen aan onze rijke eet- en drinkcultuur door de eeuwen heen. Het initiatief werkt daarom samen met verschillende erfgoedactoren uit Mortsel en de Streekvereniging Zuidrand. De Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie, de Europese Federatie voor het Industriële Erfgoed (EFAITH), het Cultuurproject Dieseghem, de Mortselse Heemkundige Kring, de Academie voor Streekgebonden Gastronomie (ASG) ondersteunen inhoudelijk de lokale erfgoedwerking. Contactpersoon Dirk Brentjens en medewerker Albert Van Wassenhove zijn ook, reeds zeer lang, betrokken bij de werking van ASG (Klik zeker op "Lees verder" voor meer uitleg). MWHT publiceert via onderstaande thema's over de specialiteiten uit Mortsel en wandelroutes die de geschiedenis en eetcultuur van Mortsel benadrukken. Via de lancering van het kwaliteitslabel ‘Mortsel: weer (h)eerlijk thuis!’ in 2016, worden lokale winkeliers betrokken bij het burgerinitiatief MWHT. De labels zijn bestemd voor toffe gerechtjes die lokale handelaars in Mortsel ontwikkelen, geïnspireerd door het verleden. Winkelen, cultuur en erfgoed vinden elkaar, ideaal om de stad Mortsel te ontdekken én te proeven via erfgoed- en proevertjesroutes!. Begin 2015 zagen de postiljonroutes in Mortsel het levenslicht in de schoot van het burgerinitiatief ‘Mortsel weer (h)eerlijk thuis’ (MWHT). Deze wandelingen koppelen de geschiedenis van Mortsel aan onze rijke eet- en drinkcultuur door de eeuwen heen. Je kan kiezen tussen de route 'En de boer hij ploegde voort', 'In de voetsporen van de rentmeester' en 'Onder de fabrieksschoorstenen van Mortsel'. Als je sneukelt, ga je stiekem wat rondneuzen. Je snolt wat rond. Bijvoorbeeld op zolder sneukel je dan wat tussen de rommel. Sneukel je, dan kan je ook smikkelen en smullen. In Mortsel doen we dat niet stiekem of heimelijk en overal in onze stad vind je wel wat leuke plaatsjes. Zo ontdekken we onze wijken en gaan we dieper op een aantal aspecten van ons lokale erfgoed. |